Sølv

SØLV

Sølv (latin: argentum) er det 47. grundstof i det periodiske system.
Sølv har det kemiske symbol Ag.

Sølv er det bedste metal, vi ejer. Og det skønneste. Sølvets karakter er tilpas genstridig - det skal overvindes. Og så har sølv dette dejlige måneskinsskær. Noget af den danske sommernats lys. Sølvet, det kan skumre, og det kan, når det dugges, ligne mosekonens bryg.

Georg Jensen

Sølv er et ædelmetal.

Sølv er ét af de 5 ædelmetaller. Ædelmetallerne findes frit i naturen, og sagt lidt populært, er det metaller, der hviler i sig selv. Modsat uædle metaller har ædelmetaller nemlig ikke tendens til at danne kemiske forbindelser med andre stoffer fx ilt.

Rent sølv kaldes finsølv og består af 99,99% sølv.

Dansk sølvtradition.

Ægte, rent sølv er smukt som den danske sommernats lys! Men finsølv er også et meget blødt materiale. Ikke nær så duktilt som guld, men stadig uegnet til at lave brugsgenstande af. 

Til fremstilling af smykker, sølvtøj m.m. er det derfor nødvendigt at blande andre metaller i sølvet – legere sølvet – for at styrke det.
 
I Danmark har vi haft tradition for to forskellige slags sølv – Sterling sølv og Tretårnet sølv – og du kan læse om dem herunder:

Sterling sølv

Den mest almindelige smykkelegering er Sterling sølv.
  • Sterling sølv består af 92,5% finsølv og 7,5% kobber.
Almindeligvis regner man ikke i procenter, når det gælder ædelmetal, men derimod i promiller. Og da Sterling sølv således består af 925‰ sølv, bliver smykker og sølvtøj af Sterling sølv stemplet med tallet 925.

Tretårnet sølv

Den sølvlegering, som de fleste forbinder med sølvbestik og sølvtøj, kaldes for Tretårnet sølv.
  • Tretårnet sølv består af 83% finsølv og 17% kobber.
Den forholdsvis store mængde kobber i sølvet gør legeringen særdeles stærk og derfor velegnet til bestik, kander, fade og andre brugsgenstande. Også mange ældre sølvsmykker er lavet i denne legering.
 
Med sine 830‰ finsølv stemples smykker med tallet 830 – mens dansk sølvbestik ofte stemples med det gamle kontrolstempel, der symboliserer København: Tre tårne.

ÆGTE

Et emne skal indeholde mindst 80% finsølv for at være “ægte sølv”. Det betyder, at et smykke skal være stemplet med et tal, der er over 800, typisk 925 for Sterling sølv.

Desværre bliver der rundt omkring i verden svindlet rigtigt meget med stemplerne på både guld og sølv. Så hvis du køber sølv i udlandet eller på nettet, så brug din sunde fornuft:

Hvis det er for billigt til at være sølv, så er det helt sikkert heller ikke sølv. Heller ikke selvom det har de rigtige stempler!

Jo mindre finsølv, der er i smykket, jo hurtigere bliver det grimt og sort. Visse uægte smykker er ligefrem sundhedsskadelige, fordi de er legeret med tungmetaller som fx bly og cadmium.

FAKE

I Danmark har vi takket være Ædelmetalkontrollen fuldstændig kontrol med smykker af ædelmetal. Danske stempler kan man stole på!

Men også i Danmark har der tidligere været udvist stor kreativitet med stemplerne: Og derfor ligger der store mængder To-tårnet sølv rundt omkring i skuffer og på lofter.

Det er bestik, der er stemplet, så det ved et hurtigt øjekast ligner den ægte vare: Tretårnet sølv. Men…

  • To-tårnet sølv er ikke sølv! Det er fake.
  • Det samme gælder såkaldt Pletsølv: Det er fake.
  • Nysølv er heller ikke sølv men fake.

Smykker af dit eget sølv

Book et møde hos NATURSMYKKER, hvis du har gamle sølvsmykker eller sølvtøj liggende. 
  • Måske har du smykker, hvor der kun er behov for en reparation, så kan de igen. 
  • Måske er der kønne detaljer på et gammelt smykke, som kan genbruges i et helt nyt unika smykke.
  • Måske har du sølvtøj liggende af Tretårnet sølv, hvor smukke mønstre, graveringer m.m. kan indgå i nye og anderledes familiesmykker.

Fremtidens sølv

I løbet af de seneste år er en ny, patenteret sølvlegering begyndt at vinde indpas, nemlig såkaldt Argentium™ sølv.
 
Argentium™ sølv indeholder 93,5% finsølv og stemples med tallet 935. Argentium sølv er altså kun en lille smule renere end Sterling sølv. Men til forskel fra Sterling sølv er Argentium™ sølv ikke er legeret med kobber – det er i stedet legeret med halvmetallet germanium. Og dét gør Argentium™ sølv til fremtidens sølv!
 
I naturvidenskabelig sammenhæng er germanium interessant, fordi det trods sin helt naturlige plads på kloden – og plads nr. 32 blandt grundstofferne i det periodiske system – først blev “opdaget” for 150 år siden.
 
I smykkesammenhæng er germanium interessant, fordi det har næsten samme lyse farve som sølv, næsten samme metalglans og sidst men ikke mindst: Germanium er fra naturens side meget utilbøjelig til at oxidere. Eller sagt på almindelig dansk: Argentium™ sølv bliver ikke sort!

Jeg er Grøns Guld og arbejder  i rene genbrugsmetaller. Flere af de store, internationale grossister indenfor ædelmetal har i dag fuld deklaration af deres produkter og tilbyder Argentium™ sølv i en grøn og bæredygtig version.

Argentium™ sølv har derfor også allerede fundet vej til mit smykkeværksted.