PERLER

Man skelner overordnet mellem to slags perler: 1) Naturperler og 2) Kulturperler. Begge typer findes som hhv. saltvandsperler og ferskvandsperler. Fælles er, at alle disse perler er dannet inde i en østers eller musling.

Der findes også en tredje slags "perler", de såkaldte imitationsperler eller skalperler. Det er "perler", der aldrig har set indersiden af en musling eller østers; typisk glas- eller plastikkugler, som dyppet i en flydende, perlemorsagtig akrylmasse. Dem skal der ikke skrives mere om her...

Christina Smith anvender udelukkende smukke, karakterfulde og bæredygtige kulturperler i naturlige farver.

Hvad er NATURPERLER?

LÆS MERE
Naturperler er perler, der er opstået fuldkommen naturligt og tilfældigt helt uden menneskelig indgriben. Naturperler er små mirakler og ekstremt sjældne: Cirka 15.000 forgæves dyk skal der til for at finde en ægte naturperle.

Prisen på en ægte naturperle gør, at der ikke er kundegrundlag for dem i vores del af verden. De få naturperler, der handles Vesten, er ikke nye men second-hand.

Hvad er KULTURPERLER?

LÆS MERE
Kulturperler er ligesom naturperler dannet i en musling eller østers. Men i modsætning til naturperler er dannelsen af kulturperler igangsat ved menneskelig indgriben.

Den første kulturperler blev fremdyrket i Japan i 1904. Siden er teknikken blevet så god, at kulturperler for længst har udkonkurreret de ægte naturperler. I dag er smukke perler ikke længere er forbeholdt paver, kongehuse og adel. Heldigvis...!

Ferskvandsperler

Ferskvandsperler dyrkes, som navnet indikerer, i ferskvand. Størsteparten af ferskvandsperler dyrkes i dag i kinesiske floder.

Ferskvandsperler er generelt ikke så dyre som saltvandsperler. Dels er dyrkningsmetoden billigere. Og dels kan en ferskvands-musling danne flere perler ad gangen.

NB! Der er stor forskel på ferskvandsperler!

Ferskvandsperler spænder lige fra sørgeligt ringe og billige hobbyperler til fantastisk smukke (og dyre) perler i rigtigt god smykkekvalitet.

Fakta om ferskvandsperler

LÆS MERE

Ferskvandsperler

Ferskvandsperler bliver til i muslinger, som lever i ferskvand. Hovedparten af ferskvandsperler produceres i Kina. Kvaliteten på ferskvandsperler spænder fra de ringste og billigste hobbyperler til virkeligt smukke perler i smykkekvalitet. Ferskvandsperler er billigere end saltvandsperler.

Fakta om saltvandsperler

LÆS MERE

Saltvandsperler

Saltvandsperler stammer fra østers, der lever i saltvand. Der skelnes mellem følgende typer saltvandsperler: AKOYA, SOUTH SEA og TAHITI. Saltvandsperler vurderes højere end ferskvandsperler og er både renere og smukkere end ferskvandsperler generelt. Prisen er tilsvarende høj.

Akoya perler

Akoya perler stammer fra Akoya østers og hører til gruppen af saltvandsperler. 

Akoya perler fås i mange forskellige former men ikke i mange størrelser: Akoya østers er små, og en Akoya perle bliver derfor sjældent over 7-8 mm i diameter.

Naturlige farver:Hvid, creme, gylden, rosa, lavendel, blå og søgrøn.

Lustren er som regel stærk til metallisk.

Tahiti Perler

…også kendt som Nattens Dronning!

Tahiti perler dannes i den sortlæbede Pinctada Margaritifera i havet omkring Fransk Polynesien.

Tahiti perler kaldes af mange for sorte perler. Men det er en fattig beskrivelse. Tahiti perler har  dybe, mørke toner af grøn, aubergine og bronze – hvis alle tre farver er til stede, kaldes perlen for peacock (påfuglefarvet).

Dertil kommer overtoner i grå, dueblå, guld, sølv og rosa. Disse farver ses fortrinsvis hos Tahiti perler fra den sølvlæbede artfælle.

Tahiti perler er kostbare og er nok den mest imiterede perletype overhovedet. NaturSmykker anvender ikke indfarvede wannabe’s. Kun den ægte vare.

Perler kan fra naturens hånd antage mange forskellige former. Normalt skelner man mellem disse tre hovedgrupper:


Rundformerede perler

Betegnelsen “rundformede” dækker over alle variationer af rund: Perfekt rund, halvrund, trekvart rund, knapformet og så hele kategorien af “stort set runde” perler.

Dråbeformede perler

Betengelsen “dråbeformet” dækker spektret fra perfekt dråbeform til oval.

Barokke perler

Også kaldet “barokperler”. Ordet “barok” betyder mærkelig. Og barokperler er i sandhed nogle sære og mærkværdige perler med nogle ind imellem meget mærkelige faconer. Barokke perler er i sagens natur fuldkommen unikke, og der findes ikke to, der er ens. Derfor er de vanskelige at indpasse i en stor smykkeindustri, hvor alting helst skal være ens. Til gengæld har de en stor plads både i hjertet og i værkstedet hos NaturSmykker.

Kulturformerede perler

Foruden de naturformede perler findes der i dag et væld af kulturformede, ens ferskvandsperler: Hjerteformede perler, møntformede perler, firkantede perler m.m.

NaturSmykker anvender udelukkende naturformede perler.

Naturfarvede perler

Naturens farvepalette er rig og varieret. Også når det gælder perler.

Perlers naturlige farver spænder lige fra de helt lysende hvide, rosa, fersken, gylden, lavendel, lyseblå og søgrønne toner – til de dramatiske dybgrønne, aubergine og næsten sorte toner hos Tahitiperlen.

Størstedelen af de naturfarvede perler changerer mellem tonerne, og kun en lille del af de naturfarvede perler er reelt fuldkommen ensfarvede.

Indfarvede perler

Ferskvandsperler fås desuden i utallige indfarvninger. Både de helt usandsynlige som fx neonpink. Og ikke mindst indfarvninger, der skal få dem til at ligne kostbare saltvandsperler fx Tahitiperler.

Natursmykker anvender KUN perler i naturfarver – ikke kunstigt indfarvede perler. Dels er indfarvningen særdeles miljøbelastende. Dels finder jeg indfarvning uærlig.

Perlens lustre er dét, der gør perlen smuk!

Så kort kan det i virkeligheden siges!

Lustren kan bedst beskrives som perlens evne til at reflektere lyset. Perlens genskin, om man vil.

Jo bedre lustren er, jo mere vil perlen skinne og reflektere selv det mindste lys. Og de aller smukkeste perler ser næsten ud, som om de lyser indefra.

  • Svag lustre giver en mat og glansløs overflade.
  • Stærk lustre nærmest er metallisk og får perlen til at skinne.

Perler graderes forskelligt rundt omkring i verden. Men overalt er lustren den vigtigste faktor i den samlede kvalitetsvurdering:

Jo højere lustre, jo højere kvalitet – og jo højere pris!

Overfladen

Når man skal beskrive og kvalitetsbestemme en perle, er overfladens karakter en væsentlig faktor.

Perlens overflade – der vel at mærke ikke må forveksles med perlens lustre! – skal ideelt være fuldkommen glat og lydefri.

Da perler er naturprodukter, er den perfekte overflade imidlertid særdeles sjælden og ekstremt kostbar. I stedet kategoriseres perlerne efter antallet af “fejl” i overfladen.

Der findes flere forskellige normer rundt omkring i verden. Personligt har jeg den holdning, at “fejl” i form af vækstringe og små knopper faktisk er med til at give en perle både karakter og personlighed.

Under overfladen

Mens alle uden videre selv kan vurdere overfladen, er det langt sværere med det, der ligger under overfladen: Nemlig tykkelsen på de mange perlemorslag, som perlen er bygget af.

Eller helt konkret: Hvor meget af perlen består reelt af perlemor, og hvor meget er “kunstig kerne” – eller ligefrem luft?!

At handle perler er derfor i høj grad også en tillidssag. Hvis en perle i virkeligheden kun består af et ganske tyndt lag perlemor, vil den nemlig hurtigt slides op!

Alle perler hos NaturSmykker bores hér på værkstedet. Jeg står derfor 100% inde for hver eneste af dem – både overfladen og under overfladen.

Size matters!

…men størrelsen gør det ikke alene!

Perler kvalitetsbedømmes forskellige rundt omkring i verden. Personligt anser jeg perlens størrelse som det mindst vigtige:

Hellere en lille perle med stærk lustre end en stor perle med svag lustre.

Det er først, når facon, farve, lustre og overflade er sammenlignelige, at størrelsen bliver relevant.

Verdens største perle vejer 34 kg. Men det gør den ikke til verdens smukkeste…

 

PAS GODT PÅ DINE PERLER

Pas godt på dine perler. Så vil de belønne dig med deres skønhed hele livet!

Regel nr. 1) Brug dine perlesmykker! Vores hud udskiller naturlige, fugtbevarende stoffer, som styrker perlernes lustre og forhindrer dem i at tørre ud.
Regel nr. 2) Perler er følsomme overfor stærke syrer og baser, cremer, parfume, sæbe m.m. Perler bør altså ikke vaskes. Og for Guds skyld aldrig ultralydsrenses!
Helt enkelt: Perler skal bruges - og fra tid til anden lige tørres af med en blød klud.

Perler er det sidste, en kvinde tager på, og det første, hun tager af.

Christina Smith, NaturSmykker
Luk menu
×

Kurv