Guld

GULD

Guld (latin: aurum) er det 79. grundstof i det periodiske system.
Guld har det kemiske symbol Au.

Guld er et ædelmetal. 

Ædelmetaller findes frit i naturen, og det er metaller, der så at sige hviler i sig selv. Modsat andre metaller har ædelmetaller nemlig ikke tendens til at danne kemiske forbindelser med andre stoffer fx ilt.

Guld er blødt. 

“Guld er blødt”, siger man. Og mener i virkeligheden: Guld er duktilt.

Ét enkelt gram guld – en lille guldkugle på 5 mm – kan hamres og valses og strækkes så meget, at guldet ender med at fylde en 1 kvm! Det er så tyndt, at vi ikke kan samle det op med fingrene. Men det hænger sammen i ét stykke: Det er dét, vi kender som bladguld.

Guld er en diva.

Når nu guld er så smidigt, skulle man tro, at det er nemt at arbejde med. Men det er det ikke. Ikke hver gang. Guld er en DIVA. Med alt, hvad der hører til at nøkker og luner. Man ved aldrig helt, hvad guld kan finde på…

Guld er smukt.

… men guld er også bare så smukt, at man bærer over med det alligevel!

Foran Valhals døre i Asgård findes der en lund, der kaldes Glaser, hvor alle bladene er af rødguld. Denne skov er det smukkeste i gudernes og menneskenes verden..​.!

Snorres Edda

Guld måles i karat.

Rent guld kaldes finguld og betegnes 24 karat eller blot 24k.

Rent guld er et nærmest guddommeligt smukt materiale, der fra naturens hånd har en varm, gul farve.

Guld er også et blødt materiale, der nemt tager imod stød, ridser m.m. Til fremstilling af smykker er det derfor nødvendigt at blande andre metaller i guldet – at legere guldet. Primært for at styrke det. Men også for at spare på det kostbare materiale.

Den forholdsmæssige andel af rent guld i guldsmykker måles i karat. Og ifølge Lov om Arbejde med Ædelmetaller skal den præcise andel af guld i et smykke altid angives sammen med mesterstemplet. 

Herunder kan du se, hvor meget guld der er i hhv. 18 karat, 14 karat og 8 karat guldsmykker.

18 karat

Hvor meget guld er der reelt i 18 karat? Ja, for at finde ud af det, skal vi til at regne i brøker. 18 karat betyder, at 18 dele ud af 24 er guld. De resterende 6 dele (op til 24) er andre metaller. Dem kommer vi tilbage til – de andre metaller.

 • 18 karat = 18/24 = 75% guld

Smykker af ædelmetal skal i Danmark stemples med renheden i promilletal – ikke procenttal. Og så 75% svarer til 750‰, betyder det, at smykker af 18 karat guld stemples med tallet 750.

14 karat

I Danmark er de fleste guldsmykker fremstillet i 14 karat guld. Det betyder, at indholdet af guld i legeringen svarer til 14/24 – altså fjorten fireogtyvendedele. Det er ikke sådan en brøk, de fleste bare lige knækker med lidt hovedregning, så den kommer her i procenter:

 • 14 karat = 14/24 = 58,33% guld

Nu skulle man så tro, at 14 karat guldsmykker stemples med tallet 583. Men det bliver de ikke! 14 karat guld stemples i hele Europa med tallet 585.

8 karat

Der findes mange forskellige karater guld rundt omkring. Går man efter guldsmykker til billige penge, så er 9 karat og 10 karat det mest almindelige i udlandet. I Danmark har vi imidlertid tradition for 8 karat. Så lad os gøre regnestykket endnu engang:

 • 8 karat = 8/24 = 33,3% guld

Regnestykket viser, at 8 karat guldsmykker faktisk kun indeholder 1/3 guld! Resten – de sidste 2/3 af smykket – består af andre metaller. Det er unægteligt ikke meget guld. Og 8 karat er da også den nedre grænse for, hvad man lovligt må sælge som “guld”. Der er altså ikke noget, der hedder 7 karat guld eller derunder. 33,3% guld svarer til 333‰, og smykker af 8 karat guld stemples derfor med tallet 333.

I mit smykkeværksted udføres følgende arbejder i guld:

 • Nye smykker i rent, “nyt” genbrugsguld 14k og 18k.
 • Reparation og re:design af alle karat.

Guld har mange farver.

Guld kan indeholde helt op til 2/3 andre metaller end finguld. Det giver nærmest uendeligt mange muligheder for at at kombinere forskellige legeringsmetaller i nærmest uendeligt mange forhold. Derfor har guld også mange forskellige farver, og der er sjældent to guldsmede, der laver præcis den samme farve guld.
 
Guld er fortrinsvis legeret med sølv og kobber, men også metaller som jern, aluminium, nikkel m.m. bruges i guldsmykker. Fordelingen af de forskellige legeringsmetaller giver som nævnt det færdige guld vidt forskellige farver. 
 
Er der forholdsmæssigt meget kobber i legeringen, får man rødguld eller rosaguld.
 
Det næsten farveløse hvidguld fåes ved at tilsætte nikkel eller palladium. NB! Har man nikkelallergi, er det altså sikrest helt at undgå hvidguld.

På værkstedet udføres arbejder i følgende guldtyper:

 • Gult guld
 • Rødguld
 • Rosa guld

Ved reparationsarbejde findes altid det bedst mulige farvematch.
NB! Der udføres ikke arbejde i ældre hvidguld, da dette ofte indeholder nikkel.

Genbrug dit guld!

Ægte guld forgår aldrig!

Guldet fra faraonernes tid er lige så smukt i dag, som det var dengang. 

Det eneste, der kan opløse guld, er en stærk koncentration af saltsyre og salpetersyre (såkaldt kongevand).

Det guld, der gennem tiderne nu engang er brudt, kan heldigvis bruges igen og igen. Også DIT guld!

 • Måske er der bare brug for en lille reparation.

 • Måske trænger der til at blive kigget på designet med friske øje: ofte skal der såmænd ikke ret meget til for at gøre et gammelt smykke nyt og tidssvarende.

 • Og går du drømmer om et helt nyt guldsmykke, kan du spare rigtigt mange penge ved at genbruge dit gamle guld.

 • Jeg har specialiseret sig i at genbruge gammelt familieguld i smukke unika vielsesringe

Grøn Guldsmed.

Jeg er Grøn Guldsmed. Det betyder blandt andet, at mindst 90% af alt guld og sølv i mit smykkeværksted er dokumenteret, rent genbrug. Også selvom det indtil videre må importeres fra UK og USA.
 
Det er der både grøn fremtid, sund fornuft og god økonomi i.
Verden kører på de aller sidste guldreserver. Vi er meget tæt på at have fravristet naturen alt tilgængeligt guld. Der er ingen, der finder guldklumper længere…
 
I dag er der typisk kun 3 gram guld pr. ton malm, der brydes i minerne. Det er så lidt, at det ikke engang kan ses med det blotte øje. Man skal helt op på det tidobbelte dvs 30 gram guld pr. ton malm for overhovedet at kunne se guldet.
 
Guldpriserne går derfor kun én vej, nemlig op. Selv hvis råmaterialet indeholder så lidt som 0,5 gram guld pr. ton, kan udvindingen af guldet stadig betale sig. I hvert fald økonomisk. Miljømæssigt har udvindingen af jordens sidste guld til gengæld virkeligt store omkostninger.
 
Selvom man i dag har mulighed for at både både FairTrade™ guld og FairMined™ guld, er skaderne på naturen enorme, og mange af skaderne er uoprettelige. Gamle guldminer overalt i verden er tikkende miljøbomber af kviksølv og cyanid, der i tonsvis langsomt men sikkert siver ned mod grundvand og floder.
 

Hvis du vil vide mere guld, så se denne dokumentar om metalernes fascinerende tilblivelseshistorie.

Linket herunder er sat op, så det automatisk afspiller de cirka 10 minutter, der handler om guld.