Diamanter

Diamant er et gennemsigtigt mineral, der udelukkende bestående af carbon dvs kulstof (latin: carbo). Carbon er grundstof nr. 6 i det periodiske system og har det kemiske symbol C.

Hvad er diamanter?

Diamanter er naturens hårdeste materiale. Det eneste, der kan skære i en diamant, er en anden diamant.

Diamanter består af 100% kulstof. Kulstof er ét af de mest almindelige elementer ikke blot på jorden men i hele universet. Kulstof indgår i alle kendte livsformer. Fx består menneskekroppen af 18,5% kulstof.

Dét, der gør ædelsten i almindelighed og diamanter i særdeleshed til noget fuldkommen enestående, er, at de er dannet under et helt kolossalt tryk. Dermed er der  skabt en massiv krystalstruktur, som på helt enestående vis kan reflektere lyset og dermed alle lysets farver.

Der findes næppe noget smukkere end en funklende diamant i ren, nyfalden sne en solfyldt vintermorgen…

Sådan vurderes en diamant

Diamanter vurderes ens over hele verden ud fra de fire C’er.

CARAT

På dansk: CARAT

Aller først: Carat må ikke forveksles med karat! 

Ordet carat har ganske vist samme oprindelse som karat – nemlig det arabiske ord for en tørret kerne fra Johannesbrødtræets frugt: qīrāṭ.

Men karat bruges til at angive renheden af guld, hvor imod carat er en vægtenhed for diamanter, der altså ikke siger noget om diamantens renhed eller kvalitet men udelukkende angiver diamantens vægt og dermed størrelse.

1 carat = 0,20 gram

En rund, brilliantsleben diamant på 1,0 carat måler 6,4 mm i diamanter. Men carat gør det ikke alene. Prisen på sådan en lille sag afhænger helt og holdent af de næste tre C’er…

CLARITY

På dansk: KLARHED / RENHED

En ægte diamant er skabt i naturen. Derfor indeholder næsten alle diamanter fremmedelementer, som på én eller anden måde kom med, da stenen blev dannet. Jo færre af disse inklusioner, som de kaldes, og jo mindre, jo renere og klarere er diamanten. Jo renere og klarere stenen er, jo bedre reflekteres lyset. Jo bedre lyset reflekteres, jo smukkere er stenen – og jo dyrere!

F = Flawless.
Ren. Ingen inklusioner registreret ved 10x forstørrelse (lup-ren).
NB! Sådanne diamanter er ekstremt sjældne, ekstremt kostbare og ikke umiddelbart tilgængelige hos danske grossister.

VVS1 – VVS2 = Very, very small inclusions.
Meget, meget små og få inklusioner. Kan ikke ses med det blotte øje, og svære at se selv under 10x forstørrelse.

VS1 – VS2 = Very small inclusions.
Meget små og få inklusioner. De kan ikke ses med det blotte øje og er stadig svære at se under 10x forstørrelse.

SI1 – SI2 – SI3 = Small inclusions.
Små indeslutninger, som ses tydeligt under 10x forstørrelse, og med et par læsebriller kan de også anes med det blotte øje.

P1 – P2 – P3 = Piqué.
Ordet piqué er fransk og kan bedst oversættes med mærke, pletskønhedsfejl o.lign. Store og mange inklusioner, der kan ses med det blotte øje.

COLOUR

På dansk: FARVE

De fleste forbinder diamanter med farveløse, krystalklare, glitrende stene. Men langt de fleste diamanter er faktisk gullige, grålige eller ligefrem brunlige. Fuldstændigt lupklare, farveløse diamanter kaldes River. Farven Top Wesselton fremstår også fuldkommen klar for det blotte øje og er NaturSmykkers mest populære valg.

Og så findes der jo disse nærmest mytologiske diamanter, som har helt specielle farver: Blå, pink, rød, grøn m.m. – de såkaldte fancy diamonds. De er ekstremt sjældne og derfor også ekstremt kostbare. Mange af disse fancy diamonds har fået særlige navne fx The Hope Diamond. Det er ofte diamanter med en lang og voldelig historie.

CUT

På dansk: SLIBNING

Har man aldrig set en rå diamant, vil man blive overrasket. En rå diamant er umiddelbart lidt kedelig at se på. Det er først, når diamanten slibes – og slibes korrekt – at den begynder at funkle og glitre og spille med lyset. Derfor er slibningen også med at afgøre diamantens værdi.

Mange tror, at brillanter og diamanter er to forskellige slags ædelsten, men det er en misforståelse. Diamant er selve råmaterialet – stenen. Brillant er en speciel slibning, som faktisk først blev udviklet i begyndelsen af 1900-tallet.
 
En brillantslibning har 57 facetter og er i dag den mest populære slibning, fordi det er den, der bedst forløser lysets brydning i diamanten. Men en brillantslibning koster på vægten: Omkring 50% af den rå diamant slibes bort!
 

En korrekt slibning i de rigtige proportioner med præcis fordeling af facetter m.m. er helt afgørende, når den enkelte diamant vurderes og prissættes. En dårlig slibning kan ødelægge selv den klareste sten. Mens en virkelig god slibning kan løfte en i udgangspunktet lidt ringe sten og få den til at ligne en million.

Hvad koster en diamant?

Ja, det afhænger, som du kan se herover, af minimum fire forskellige faktorer: de 4 C’er.
 
Helt små diamanter på 1-3 mm kan faktisk fås i rigtigt god kvalitet til penge, hvor de fleste kan være med. Men pas på, for priserne stikker meget hurtigt af! Og allerede inden vi rammer én carat, vil flertallet af danske forbrugere melde pas.
 

Herunder kan du se prisen på brillanter i god smykkekvalitet – i tre forskellige størrelser.

Priserne er for løse sten uden indfatning og skal selvfølgelig også tages med alle mulige forbehold. Det er blot for at illustrere, hvor stejl priskurven er på diamanter!

Brillant | 2 mm

0,03 ct
VVS
Top Wesselton
Excellent

500 KR.

...i runde tal og med forbehold.
Blot for at give dig en idé om prisniveau´et.

Brillant | 3 mm

0,10 ct
VVS
Top Wesselton
Excellent

2.500 KR.

...i runde tal og med forbehold.
Blot for at give dig en idé om prisniveau´et.

Brillant 6,4 mm

1,00 ct
VVS
Top Wesselton
Excellent

100.000 KR.

...i runde tal og med forbehold.
Blot for at give dig en idé om prisniveau´et.

Konfliktfri diamanter

Konfliktdiamanter – de såkaldte bloddiamanter – kom for alvor til forbrugernes bevidsthed med filmen Blood Diamonds i 2006.
 
Men allerede ved årtusindskiftet etablerede branchen selv sammen med FN The Kimberley Process Certifikation Scheme med det formål at sikre en bæredygtig og konfliktfri handel med diamanter fremover. I dag anslås det, at 99% af verdens diamanter kommer fra konfliktfri kilder. Men bloddiamanter findes stadig, og man skal se sig for!
  • HAUTE NATURE ® v/Christina Smith køber udelukkende diamanter hos danske, veletablerede og velrenommerede forhandlere. Når du bestiller eller køber et diamantsmykke fra webshoppen, er du dermed garanteret konfliktfri diamanter.

Det er bedre at have gamle, brugte diamanter end slet ikke at have nogle diamanter overhovedet!

Mark Twain

Genbrug af dine egne diamanter

Man siger ganske vist, at diamonds are forever, men det passer desværre ikke. Selvom diamanter er universets hårdeste materiale, kan man fx komme til at slå en flig af sin diamant, hvis man er så uheldig at ramme den forkerte vinkel. Sker dette, skal hele stenen slibes om hos en specialuddannet stensliber.
 
Christina Smith genbruger gerne dine egne ædelsten i nye smykker – men en diamant, der allerede har været fattet én gang, kan have pådraget sig bitte små revner e.lign., som får stenen til at springe, når den indfattes igen. Sker dette, yder værkstedet ikke erstatning – men hjælper naturligvis med at finde en tilsvarende sten til en god pris. 
 
Mange tænker heller ikke over, at diamanter kan brænde. Men fordi diamanter er rent kulstof, kan de faktisk brænde helt op på ganske få minutter! En diamant brænder ved godt 700°C. Det er under loddepunktet for både guld og sølv, og derfor kan man ikke umiddelbart reparere en diamantring uden at fjerne stenene først! Dette er langsomt og tidskrævende arbejde, og derfor er det ikke alle reparationer, der kan betale sig.
 
Reparation og genbrug af egne diamanter og diamantsmykker kræver altid en individuel vurdering på værkstedet. Hos Christina Smith er vurdering og rådgivning gratis.

Ring med egne diamanter

…og eget guld og eget sølv og… ❤️